دندانپزشکی

پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان

پیوند استخوان برای ایمپلنت

پیوند استخوان چیست و چرا ممکن است قبل از ایمپلنت دندان ضروری باشد؟

 

پیوند استخوان یک روش دندانپزشکی است که شامل افزایش حجم و تراکم فک شما می‌شود. از دست دادن استخوان فک می تواند به دلایل مختلفی از جمله کشیدن دندان، بیماری لثه یا ضربه باشد. پیوند استخوان اغلب برای محدود کردن میزان از دست دادن بافت سخت و نرم پس از کشیدن دندان استفاده می‌شود. متخصصان توصیه میکنند پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان، برای تثبیت استخوان فک و آماده شدن شرایط مناسب  ضروری است.

 

چه زمان نیاز به پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان داریم؟

نیاز به پیوند استخوان زمانی ایجاد می شود که استخوان اطراف دندان از دست رفته ضعیف شود. این ناحیه ضعیف شده باید تقویت شود تا شرایط کافی برای ایمپلنت دندان، دندان‌های باقی‌مانده و بافت‌های اطراف فراهم شود. بدون استخوان، جراحی ایمپلنت دندان ممکن است امکان پذیر نباشد، یا ممکن است منجر به شکست ایمپلنت شود.

روش پیوند استخوان شامل افزودن استخوان به ناحیه ای است که از دست دادن استخوان رخ داده است. این معمولاً با گرفتن استخوان از قسمت دیگری از بدن بیمار (اتوگرافت) یا از بانک بافت انسانی (آلوگرافت) یا بانک بافت حیوانی (زنوگرافت) انجام می‌شود.

پس از تکمیل فرآیند پیوند استخوان، روند بهبود طبیعی بدن آغاز می‌شود و استخوان پیوند شده با استخوان موجود ادغام می‌شود. این زمینه را برای کارهای دندانپزشکی که در آینده انجام می‌شود، مانند جراحی ایمپلنت دندان، ایجاد می‌کند.

 

چهار نوع پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان

 

اتوگرافت / autograft

اتوگرافت نوعی پیوند استخوان است که شامل برداشتن بافت استخوانی از قسمتی از بدن خود بیمار مانند چانه، پشت فک یا لگن و پیوند آن به استخوان فک که تراکم آن کم است، می‌شود. اتوگرافت استاندارد طلایی پیوند استخوان در نظر گرفته می‌شود زیرا احتمال رد شدن استخوان خود بیمار کمتر است. همچنین حاوی سلول های در حال رشد استخوان است که احتمال بهبود موفقیت آمیز استخوان را افزایش می‌دهد. پس از کشیدن دندان، یا از بین رفتن دندان به دلیل دیگری، مهم است که استخوان اطراف آن به اندازه کافی قوی باشد که از ایمپلنت دندان پشتیبانی کند.

 

آلوگرافت / allograft

آلوگرافت نوعی پیوند استخوان است که شامل استفاده از استخوان اهداکننده متوفی می‌شود. بافت استخوانی به طور کامل و با دقت تمیز می شود تا خطر بیماری یا انتقال باکتری کاهش یابد. آلوگرافت روشی سودمند است؛ زیرا بیمار مجبور نیست برای برداشت استخوان تحت جراحی دیگری قرار گیرد.

 

زنوگرافت / xenograft

زنوگرافت یک پیوند استخوانی است که از مواد استخوانی یک حیوان، معمولاً گاو یا خوک، استفاده می‌کند. استخوان زیرین به دقت تمیز می‌شود تا خطر انتقال باکتری یا بیماری کاهش یابد. زنوگرافت کمتر از اتوگرافت و آلوگرافت رایج است، اما در مواردی که مقدار محدودی از استخوان اهداکننده در دسترس باشد، می تواند مفید باشد.

 

آلوپلاست / Alloplast

آلوپلاست نوعی پیوند استخوان است که شامل استفاده از مواد مصنوعی است. این پیوندهای استخوان مصنوعی از فسفات کلسیم یا سولفات کلسیم ساخته شده اند تا ساختارهای استخوان مانندی ایجاد کنند. این ماده پیوند استخوان اغلب در مواردی استفاده می‌شود که مقدار محدودی از استخوان اهدا کننده در دسترس باشد.

 

آیا نیاز به پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان رایج است؟

پاسخ بله است. از دست دادن استخوان یک اتفاق رایج است و بنابراین قبل از جراحی ایمپلنت دندان معمولاً به پیوند استخوان نیاز است. اگر بیماری لثه بر ثبات دندان های طبیعی بیمار تأثیر گذاشته باشد، ممکن است قبل از جراحی ایمپلنت دندان نیز پیوند استخوان لازم باشد.

 

مطلب مرتبط: ایمپلنت اقساطی در تهران

متخصص ایمپلنت دندان در شرق تهران

 

روش پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان

 

قبل از جراحی پیوند استخوان، اقدامات لازم برای تعیین اینکه آیا بیمار به آن نیاز دارد یا خیر، انجام می‌شود. ابتدا برای بررسی سلامت دندان ها، لثه ها و فک بیمار یک معاینه دهانی انجام می‌دهند. عکس‌برداری با اشعه ایکس از دندان گرفته می‌شود تا مشخص شود که آیا از دست دادن استخوان وجود دارد یا خیر و در این صورت، میزان تحلیل استخوان وجود دارد. نتایج معاینه و تصویربرداری اطلاعات مورد نیاز را برای تعیین بهترین روش درمانی در اختیار پزشک قرار می دهد.

 

روند جراحی پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان

 

روند جراحی پیوند استخوان بسته به مورد خاص و محل استخوانی که نیاز به ترمیم دارد می‌تواند متفاوت باشد. با این حال، به طور کلی، مراحل زیر شامل می‌شود:

قبل از عمل، برای جلوگیری از درد و ناراحتی در حین جراحی، به بیمار بی حسی موضعی داده می‌شود.

سپس پزشک برشی را در محل استخوان آسیب دیده یا بیمار و بین دندان های مجاور ایجاد می‌کند، و بعد پیوند استخوان را آماده خواهد کرد. پیوند ممکن است از بدن خود بیمار (اتوگرافت)، اهداکننده (آلوگرافت)، حیوان گاو (گزنوگرافت) یا مواد مصنوعی (آلوپلاست) باشد.

پزشک پیوند استخوان را در محل استخوان آسیب دیده یا بیمار قرار می‌دهد؛ پیوند ممکن است با پیچ، سیم یا پین محکم شود. وهنگامی که پیوند استخوان در جای خود قرار گرفت، برش را با بخیه یا منگنه می‌بندد.

در اخر بیمار میتواند شش تا 12 ماه پس از پیوند استخوان، ایمپلنت دندان قرار دهند.

 

 

عوارض جانبی

 

بهبودی پس از جراحی پیوند استخوان معمولاً شامل تورم، کبودی و مقداری ناراحتی است که عوارض جانبی طبیعی هستند که باید طی چند روز کاهش یابد. روند بهبودی ساده است و معمولاً با بی حسی موضعی یا آرامبخش سبک انجام می‌شود. لثه ها ممکن است پس از جراحی به دلیل برش کوچکی که در لثه برای قرار دادن پیوند ایجاد می‌شود، درد داشته باشند.

معمولا به بیماران دستورالعمل هایی داده شود که اطراف محل برش گاز بسته بندی کنند و چگونه پانسمان را عوض کنند. همچنین  مسکن ها و آنتی بیوتیک هایی تجویز شوند و بیمار باید آنها را دقیقاً طبق دستور مصرف کند.

به طور کلی، روند بهبودی بسته به هر مورد متفاوت است، و پیروی دقیق دستورالعمل‌های پزشک پس از عمل برای ارتقاء بهبود و جلوگیری از عوارض بسیار مهم است.

 

مدت زمان بهبودی

بهبودی کامل پس از جراحی پیوند استخوان می‌تواند سه تا نه ماه طول بکشد، اگرچه بیماران احتمالاً ظرف یک یا دو هفته احساس می‌کنند که به حالت عادی باز می‌گردند. مدت زمان بهبودی به عوامل مختلفی از جمله نوع پیوند، ناحیه ای که پیوند در آن قرار داده شده و ظرفیت بهبودی فرد بستگی دارد.

 

در اخر از دست دادن استخوان فک برای سلامت دهان و دندان شما مضر است و می تواند باعث ایجاد دومینویی از مشکلات، از جمله تحرک و از دست دادن دندان شود. پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان و سایر روش های ترمیمی ضروری است. اگر فکر می کنید که استخوان فک شما خراب شده است، جراحی دندان می تواند سلامت دهان، عملکرد و کیفیت کلی زندگی شما را بازیابی کند.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *