پوشش محافظ شیارهای دندانی در کودکان
از آنجاییکه دندانهای دائمی کودکان، پس از رویش در خطر پوسیدگی قرار دارند و سطح جونده این دندانها درای شیارها و حفرههایی است که در معرض تجمع باکتری و پلاکت است ، انجام فیشورسیلانت دندان کودکان یک امر ضروری به شمار میآید. فیشورسیلانت یک اقدام پیشگیرانه برای حفظ سلامت دندانهای دائمی کودکان است. فیشورسیلانت دندان کودکان معمولا برای دندانهایی که سالم هستند و هیچگونه پوسیدگی و یا پرشدگی ندارند، انجام میشود.
>> فیشورسیلانت چیست؟
فیشورسیلانت ، مادهای است که به عنوان پوشش جهت محافظت از سطح جونده دندانهای دائمی کودکان در برابر پوسیدگی به کار میرود. فیشورسیلانت میتواند با ایجاد یک لایه محافظتی بر روی شیارهای سطح جونده دندانها، مانع از نفوذ مواد غذایی و باکتری ها به داخل آن شود.
>> فواید فیشورسیلنت دندان کودکان
فیشورسیلانت دندان کودکان علاوه بر آنکه یک اقدام محافظتی است، نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های دندانی بیشتر در کودکان دارد که در ادامه به مزایای آن اشاره میکنیم:
>> عوارض فیشورسیلنت دندان کودک:
همانطور که گفتیم فیشورسیلانت دندان کودکان یک اقدام محافظتی و پیشگیرانه برای دندان کودکان محسوب میشود، اما انجام این روش علاوه بر مزایای مهم آن دارای برخی از معایب و عوارض است که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
>> هزینه فیشورسیلنت دندان کودک
برای تعیین دقیق هزینه فیشورسیلانت لازم است قبل از انجام این اقدام پیشگیرانه، برخی از عوامل موثر بر قیمت فیشورسیلانت را بررسی کنید و سپس اقدام به انجام آن نمایید.
1- نوع مواد و تجهیزات: با توجه به اینکه از مواد و تجهیزات مختلفی برای انجام فیشورسیلانت دندان کودکان استفاده میشود، کیفیت و قیمت این مواد میتواند در تعیین قیمت فیشورسیلانت تاثیر گذار باشد.
2- تعداد دندان: هر چقدر تعداد دندانی که لازم است فیشورسیلانت بر روی آنها انجام بگیرد بیشتر باشد، هزینه فیشورسیلانت دندان کودکان نیز به همان نسبت بالاتر خواهد رفت.
3- شرایط دندان: شرایط دندان نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار بر هزینه فیشورسیلانت است. اگر دندانهایی که قرار است فیشور سیلانت بر روی آنها انجام گیرد، از قبل پوسیده یا پر شده باشند، ممکن است هزینه فیشورسیلانت نیز نسبت به شرایط داندن تغییر کند.
به طور کلی میتوان گفت هزینه فیشور سیلانت برای دندان کودکان بین 200 هزار تومان تا 500 هزار تومان برای هر دندان متغییر میباشد.
>> سن مناسب برای فیشورسیلنت دندان کودک
فیشورسیلانت در چه سنی مناسب است؟ بهترین زمان انجام فیشورسیلانت تراپی برای دندان کودکان بین سن 6 تا 13 سالگی است. برای دندان 6 بهتر است تا سن 9 سالگی و برای دندان 7 تا 13 سالگی اقدام کرد. همانطور که گفته شد این اقدام بدون درد و بو بوده و نیازی به هیچ گونه بی حسی و بیهوشی برای انجام آن نیست. فیشورسیلانت دندان کودکان بهتر است توسط دندانپزشک متخصص انجام بگیرد.
>> مراحل انجام فیشورسیلنت تراپی
فیشورسیلانت تراپی و یا شیار بندی دندان کاری است که معمولا بر روی سطح رویی دندانها انجام میگیرد و دارای مراحل زیر است:
1- ابتدا سطح دندان به طور کامل با استفاده از ابزارهای مخصوصی توسط دندانپزشک متخصص و یا متخصص بهداشت دهان و دندان تمیز میشود و سپس دندانها به وسیله آب شسته و خشک میشوند.
2- در مرحله بعد یک محلول اسیدی روی حفرهها و شیارهای سطح دندان استفاده میشود. این کار باعث میشود نواحی میکروسکوپی کوچکی بر روی سطح دندان تشکیل شود. این کار باعث میشود روکش فیشورسیلان به آسانی به سطح دندان بچسبد.
3- در مرحله بعد ماده شیاربند یا فیشورسیلانت بر روی سطح دندان قرار میگیرد و سپس با استفاده از یک پرتو مخصوص این ماده بر روی سطح دندان سفت میشود.
4- در مرحله آخر فیشورسیلانت دندان تبدیل به یک روکش صیقلی و شفاف پلاستیکی میشود که امکان جویدن عادی غذا مجددا برای فرد ایجاد میشود و میتواند به عادت های روزمره غذاخوردن و صحبت کردن خود برگردد.
>> تفاوت انجام فیشورسیلانت دندان کودکان و بزرگسالان
انجام فیشورسیلانت دندان کودکان معمولا با هدف پیشگیری از سطوح رویی و جونده دندانهای دائمی انجام میگیرد در حالیکه این کار برای بزرگسالان با هدف پیشگیری از پوسیدگی سطوح جونده دائمی که در معرض پوسیدگی بیشتری قرار دارند، مانند دندانهای دارای شیارهای عمق، ترک خوردگی و یا پرشدگی انجام میپذیرد.
همچنین لازم است برای انجام فیشورسیلانت دندان کودکان 6 ماه پس از رویش کامل اولین دندان آسیاب اقدام کرد، در حالیکه این کار برای بزرگسالان در هر سنی قابل انجام است.
>> نحوه مراقبت از فیشورسیلانت
با توجه به اینکه سطح صاف سیلانت بسیار ساده تر و تمیزتر شده است برای محافظت از تنها مسواک زدن منظم کافی است. استفاده از خمیردندانهای حاوی فلوراید در هنگام خواب و حداقل یک بار در روز برای محافظت از دندانها توسط اغلب دندانپزشکان توصیه میشود. مدت زمان انجام این کار اغلب حدود یک دقیقه است و پس از آن کودک میتواند بلافاصله غذای خود را میل کند. استفاده از نخ دندان و شستشوی دندانها با دهانشویه مخصوص اطفال و انجام معاینات منظم توسط دندانپزشک از دیگر اقدامات موثر برا مراقبت از فیشورسیلانت میباشد.
>> آیا می توان فیشورسیلنت را برداشت؟
در صورت نیاز میتوان فیشورسیلانت را برداشت، اما این کار اغلب به دلایل مختلفی صورت میگیرد از جمله:
لازم است توجه داشته باشید که برداشتن سطح فیشورسیلانت به معنای از بین رفتن سطح محافظ دندان در برابر پوسیدگی است بنابراین، انجام اقدامات بهداشتی و مراقبتی پس از انجام این کار اهمیت بیشتری مییابد و لازم است بهداشت دهان و دندان به طور کامل رعایت شود.
سوالات متداول
آیا فیشورسیلنت دائمی است؟
خیر، فیشور سیلانت یک اقدام دائمی برای دندان به شمار نمیآید و ممکن است با مرور زمان و جویدن غذاهای سفت و یا عدم رعایت کامل بهداشت دهان و دندان ضعیف شده و از سطح دندان جدا شود.
آیا فیشورسیلنت برای همه افراد مناسب است؟
استفاده از این روش برای افرادی که مبتلا به حساسیت به مواد تشکیل دهنده فیشورسیلانت هستند و یا آسیب های دندانی شدید دارند و یا دارای پر شدگی های گسترده در سطح دندانهای خود هستند توصیه نمی شود.
آیا فیشورسیلنت برای کودکان بی خطر است؟
بله، خدمات فیشورسیلانت برای کودکان، هیچ خطری ندارد. این ماده از مواد سمی و بی خطری ساخته شده است که تا کنون هیچ عارضه جانبی شناخته شدهای از این مواد گزارش نشده است.
آیا بیمه هزینه فیشورسیلنت دندان را پوشش می دهد؟
برخی از بیمهها، هزینه فیشورسیلانت را برای کودکان را پوشش میدهند. برای کسب اطلاعات دقیقتر راجع به این موضوع میتوانید با شرکت بیمه خود تماس بگیرید.
آیا جایگزینی برای فیشورسیلانت وجود دارد؟
در حال حاضر هیچ جایگزینی برای فیشورسیلانت برای کودکان وجود ندارد، که بتواند به اندازه این روش موثر باشد. با این حال میتوانید با روشهایی مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه از پوسیدگی دندانهای خود تا حدود زیادی پیشگیری کنید.
چه کسانی به فیشورسیلنت نیاز دارند؟
همه افراد، مخصوصا کودکان میتوانند از خدمات فیشور سیلانت استفاده کنند. اما این خدمات برای افرادی که شیارها و حفرههای عمیقتری در دندان خود دارند مناسبتر است.