دندانپزشکی

ارتودنسی و لق شدن دندان

ارتودنسی

 

شاید شما هم از جمله کسانی باشید که در حال گذراندن دوره‌ی درمانی ارتودنسی هستند و با لق شدن دندان خود مواجه شده‌اید؛  در واقع لق شدن دندان در حین فرآیند ارتودنسی، از جمله نگرانی‌های شایع در بین بیماران است.

ما هم به همین دلیل در این مقاله توضیحات مختصری در مورد احتمال لق شدن دندان در هنگام ارتودنسی برای شما ارائه می‌دهیم.

اگر شما هم احساس می‌کنید که تعدادی از دندان‌های شما لق و یا شل شده‌اند، خواندن این مقاله می‌تواند برایتان مفید واقع شود، زیرا که گاهی متخصصین شاهد مراجعه‌ی بیمارانی هستند که ادعای شل بودن دندان خود را دارند و لازم می‌دانیم که به بررسی این قضیه بپردازیم.

در این مقاله به موضوعات زیر می‌پردازیم:

  • ارتودنسی و انواع مختلف آن
  • لق شدن دندان در ارتودنسی
  • دلیل احساس لق شدگی دندان در ارتودنسی
  • احساس لق شدگی چقدر طول می‌کشد؟
  • راهکارهای پیشگیری از لق شدن دندان
  • درمان لق شدگی دندان هنگام ارتودنسی

 

 

ارتودنسی دندان و لق شدن دندان

 

 

 

ارتودنسی و انواع مختلف آن

اگر بخواهیم خیلی مختصر به تعریف ارتودنسی بپردازیم، باید بگوییم که این روش درمانی روشی است که به رفع مشکلات چینش دندان‌های شما کمک می‌کند. در حقیقت ارتودنسی اصلی ترین روش دستیابی به قوس مناسب دندان‌ها و بازیابی زیبایی لبخند شما است.

اصلی ترین نتیجه‌ی این درمان، مرتب شدن دندان شما است.  در صورتی که دندان‌های شما در یک ردیف و مرتب کنار هم قرار نگرفته‌اند، و فک بالا و پایین شما به درستی روی هم چفت نشوند، این روش درمانی به کمک شما می‌آید.

مطلب مرتبط: بهترین متخصص ایمپلنت تهران

از سوی دیگر گاهی این روش تاثیر زیادی روی اشکالات جویدن و صحبت کردن شما ایفا می‌کند.

به طور کلی ارتودنسی می‌تواند به روش‌های مختلفی انجام شود. گاهی ارتودنسی بر اساس نوع مشکل شما دسته ‌بندی می‌شود مثلاً اگر مشکل از دندان‌های شما باشد، ارتودنسی دندان برای تمامی دندان‌های شما و حتی گاهی برای برخی از دندان‌های شما انجام می‌شود و در صورتی که مشکل شما از فکتان باشد، ارتودنسی فک را برای شما انجام می‌شود.

نوع دیگر دسته بندی روش‌های ارتودنسی بر اساس  متحرک و ثابت بودن آن است که همین روش ها هم خود به انواع گوناگونی طبقه بندی می‌شوند.

به طور کلی ارتودنسی سنتی، مینی اسکرو و روش دیمون را می‌توان به عنوان رایج‌ترین روش‌های ارتودنسی نام برد.

 

لق شدن دندان در ارتودنسی

در واقع برای شل یا لق شدن دندان در ارتودنسی، احتمال کمی وجود دارد و این اتفاق طبیعی است، امّا اگر این شل شدگی به قدری زیاد باشد که سبب افتادن دندان‌ شما شود، غیر ممکن بوده ( مگر در صورتی که این افتادن دندان به دلایل دیگری همچون انواع بیماری‌های لثه و یا  به دلیل دندان قروچه باشد).

در صورتی که به متخصص با تجربه‌ای مراجعه کنید، این مشکلات شما را قبل از شروع فرآیند ارتودنسی، درمان کرده و می‌توانند احتمال لق شدن دندان شما را حتی به صفر برساند.

در نتیجه کاملاً مطمئن باشید که لق شدن دندان شما طی ارتودنسی، سبب افتادن دندانتان نمی‌شود.

 

ارتودنسی دندان و لق شدن دندان

دلیل احساس لق شدگی دندان‌ در ارتودنسی

به دلیل این که در درمان ارتودنسی از بریس‌های ارتودنسی و براکت ها استفاده می‌شود،  این تجهیزات می‌توانند سبب شود که طی چند روز اول احساس لق شدگی دندان و حتی درد را داشته باشید.

البته گاهی نیز دیده شده که برخی از بیماران در هر کدام از جلسات مراجعه به پزشک خود، از لق شدگی دندان خود شکایت دارند.

مطلب مرتبط: بهترین دندانپزشکی شرق تهران

موارد زیر را می‌توانیم به عنوان برخی از دلایل این لق شدگی نام ببریم:

  • اولین دلیل این که شما در همان روزهای اول احساس می‌کنید که دندانتان لق شده، این است که شما عادت به ابزارهای قرار گرفته روی دندان خود را ندارید و به همین علت درد و شل شدگی جزئی را حس می‌کنید
  • ابزارهای ارتودنسی‌ای که روی دندان شما نصب شده، با کمک نیروی خود سبب هدایت دندان به جای طبیعی خود و جا به جایی دندان شما شده و همین امر موجب لق شدگی ناچیز دندانتان می‌شود که البته کاملاً طبیعی است
  • گاهی نیز برخی از بیماران دچار بیماری‌های لثه هستند که اگر قبل از ارتودنسی به دلایل مختلفی درمان نشود، می‌تواند سبب لق شدن دندان‌ آنها و حتی افتادن دندانشان شود که این امر خطرناک است
  • اگر عادت به دندان قروچه دارید، قبل از ارتودنسی حتما و در هر شرایطی آنرا درمان کنید. به دلیل اینکه دندان قروچه سبب فشار به روی دندان و رباط های پریودنتال شده و در نتیجه سبب شل شدن دندان می‌شود، اگر دندان قروچه‌ی شما ادامه دار باشد، می‌تواند سبب آسیب به استخوان شده و باعث افتادن دندانتان شود.

 

احساس لق شدگی چقدر طول می‌کشد؟

باید بدانید که احساس لق شدن دندان در طی فرآیند ارتودنسی برای همه اتفاق نمی‌افتد و فقط برخی از مراجعه کنندگان آن را تجربه می‌کنند.

این احساس آنها، معمولا طی چند روز اول و پس از تنظیم مجدد ارتودنسی بر طرف می‌شود.

سوال برخی از بیماران این است که آیا ممکن است حرکت دندان بعد از دوره‌ی ارتودنسی باز هم تکرار شود؟ باید بگوییم که خیر چنین چیزی امکان ندارد. چون که پس از برداشتن تجهیزات ارتودنسی، دندان ها در جایگاه خود ثابت شده و دیگر تکان نمی‌خورند.

در حقیقت در فرآیند ارتودنسی، تولید و همچنین تخریب استخوانی انجام شده و هر کدام از دندان‌ها کاملا در جای خود ثابت می‌مانند.

 

 

راهکارهای پیشگیری از لق شدن دندان

با انجام برخی از مراقبت ها و توجه به راهکارهایی، می‌توانید احتمال لق شدگی دندانتان را به حداقل برسانید:

  1. با مراجعه به مراکز درمانی معتبر و یا متخصصین با تجربه در این زمینه می‌توانید به میزان زیادی از این مشکل جلوگیری کنید
  2. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، گاهی بیماری‌های گوناگون لثه سبب این اتفاق می‌شود. در نتیجه درمان مشکلات لثه قبل از ارتودنسی می‌تواند از لق شدن دندان‌ها جلوگیری کند
  3. اگر ورزش‌های رزمی و یا هر نوع فعالیتی انجام می‌دهید که به دندان شما آسیب می‌زند، حتماً در طول دوره‌ی ارتودنسی از محافظ دهان استفاده کنید.

در نتیجه در صورتی که ورزشکار هستید، لازم است که این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.

مطلب مرتبط: ایمپلنت اقساطی در تهران

  1. به تغذیه‌ی اصولی خود در طی زمانی که تجهیزات ارتودنسی روی دندانتان نصب است، توجه داشته باشید که این موضوع بسیار مهم است. برای مثال به هیچ عنوان در طول ارتودنسی ( مخصوصاً ارتودنسی ثابت) از قضا های سفت یا چسبنده همچون آدامس، ته دیگ، آبنبات و … استفاده نکنید.

به طور کلی در این دوران حساس شما باید به سمت خوراکی‌هایی بروید که بافت نرم تری دارند ( همچون میوه‌ها و سبزیجات، محصولات لبنی، غلات، تخم مرغ، گوشت نرم، نان و …).

در صورتی که غذایی نیازمند جدیده شدن توسط دندان های جلویی است، بهتر است که شما آن را به قطعه‌های کوچک تری تقسیم کنید. همچنین بهتر است که سبزیجات خود را بخار پز کنید که بافت آن نرم تر شود.

  1. برای اینکه از لق شدن دندان خود جلوگیری به عمل آورید، بهتر است که به بهداشت دهان و دندانتان رسیدگی کنید. به طور مرتب و با روش صحیحی که متخصصتان توصیه کرده، مسواک بزنید و نخ دندان فراموشتان نشود و تا جای ممکن با پلاک‌های دندانی مبارزه کنید. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، بیماری‌های لثه می‌تواند سبب لق شدگی دندان شود، باید بدانید که افرادی که از تنباکو استفاده می‌کنند در معرض این بیکاری ها هستند. اگر سیگاری هستید، آنرا ترک کنید.

 

 

ارتودنسی دندان و لق شدن دندان

 

 

 

درمان لق شدگی دندان هنگام ارتودنسی

در هر صورت، با وجود رعایت تمامی نکات گفته شده، افراد گاهی دچار این مشکل می‌شوند.

در واقع درمانی برای شل شدن دندان وجود ندارد و بعد از گذشت مدت زمانی، این مشکل خود به خود رفع می‌شود.  امّا اگر این لق شدگی شدید باشد و متخصص شما غیر طبیعی بودن آن را تشخیص دهد، می‌تواند با استفاده از روش‌های زیر به درمان لق شدگی پس از ارتودنسی بپردازد.

  1. روش مکانیکی:

اگر فشاری که تجهیزات ارتودنسی وارد می‌کنند، به اندازه و صحیح نباشد، متخصص شما می‌تواند با تغییر شکل مینای دندان، این فشار را دوباره تنظیم و اصلاح کند.

 

  1. روش بیولوژیکی:

اگر لق شدن دندان شما حاصل از بیماری‌ها و مشکلات لثه باشد، متخصص ارتودنسی می‌تواند از طریق روش‌هایی مانند جرم گیری دندان‌ها و همچنین آموزش روش صحیح مسواک زدن و ارائه نکاتی در مورد بهداشت دهان و دندان مشکلات لثه را بهبود بخشیده و در نتیجه سبب سفت شدن دندان‌ها شود.

 

  1. آتل گذاری:

اگر این لقی دندان با دو روش گفته شده امکان پذیر نباشد، متخصص ارتودنسی می‌تواند با آتل گذاری روی دندان‌، فشار وارد شده‌ی روی دندان لق که بر اثر گاز گرفتن ایجاد می‌شود را کاهش دهد.

این آتل ها در واقع براکت‌های ریزی هستند که در بخش خلفی و تحتانی دندان قرار داده می‌شوند.

 

 

نتیجه گیری:

به طور کلی گاهی و تنها برای برخی افراد، لق شدن دندان در طول درمان ارتودنسی اتفاق می‌افتد که کاملا طبیعی است و این لق شدگی به دلایل مختلفی می‌تواند رخ دهد .

اگر احساس کردید که دندان شما کمی شل شده نگران نباشید، چون که این شل شدگی روز های اول پس از ارتودنسی ، به مرور زمان بهبود می‌یابد.

به توصیه‌های پزشک خود توجه لازم را داشته باشید و به بهداشت دهان و دندان خود رسیدگی کنید. اگر حس کردید که این مشکل شما شدید تر از یک لق شدگی عادی است با پزشکتان مشورت کنید که در صورت نیاز، درمان لازم را شروع کند.

در این مقاله سعی کردیم که به تمامی سوالات شما در خصوص لق شدن دندان در طی مدت درمان ارتودنسی پاسخ دهیم‌، امیدوارم که این مطالب به شما کمک کرده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *