بررسی روش های درمان ایمپلنت دندان نیش
ایمپلنت دندان نیش نهفته یکی از روشهای درمانی دندان نیش نهفته است که به طورمعمول در مواقعی کاربرد دارد که نتوان به هر دلیلی توسط ارتودنسی دندان نهفته را از لثه خارج کرد. در این صورت ابتدا به وسیله جراحی دندان نیش نهفته را از فضای دهان خارج کرده سپس با ایجاد حفره ای کوچک پایه ایمپلنت را درون استخوان فک قرار می دهند. پس از گذشت چندماه که برای هرفردی متفاوت است پزشک پروتز را روی پایه ایمپلنت قرار میدهد. دندان نیش یکی از مستحکمترین دندانهای انسان است که به طورمعمول در سنین 11 تا 13 سالگی به طور دائمی در فضای دهان رشد میکند، یعنی زمانی که تمامی دندانهای شیری افتاده اند و جایشان با دندان های دائمی پرشده است. اگر فضای کافی برای رشد این دندان وجود نداشته باشد به صورت نهفته در لثه باقی میماند.
>> علائم داشتن دندان نیش نهفته
درواقع دندان نهفته به دندانی گفته میشود که فقط درعکس برداری های رادیولوژی دیده شده و درمحیط دهان مشاهده نمیشود. البته فرد ممکن است عوارض خاصی را احساس کند از جمله:
- وجود خارش و درد در لثه
- درد گوش، گلو و چشمها
- ایجاد بی نظمی در دندانها
-
دندان نیش بعد از دندان عقل رتبه دوم ناهنجاری نهفتگی های دندانی را به خود اختصاص میدهد. درمان های مختلفی برای دندان نیش نهفته وجود دارد که ایمپلنت دندان نیش نهفته از یکی از راه های درمانی است که در ادامه بیشتر توضیح داده می شود.
>> چرا نهفتگی دندان های نیش شایع است؟
زیرا دندان نیش دیرتر از همه دندانها رشد میکند، بقیه دندان ها فضای فک را پرکرده بنابراین جایی برای دندان نیش وجود نخواهد داشت. همچنین اگر دندان شیری نیش در کودکی دیر بیافتد دندان نیش دائمی فضای کافی برای رشد نداشته و به صورت نهفته در لثه باقی میماند.
>> عوارض درمان نکردن دندان نیش نهفته
دندان نیش می تواند با روش های ارتودنسی و ایمپلنت دندان نهفته درمان شود. اما اگر درمان نشود مشکلات جدی را به وجود می آورد.
-
البته تاکید بر این نکته نیز ضروری است که دندان نهفته در بعضی از افراد چهل سال به بالا مشکلات کمتری ایجاد میکند چرا که دندان نهفته در این افراد در استخوان فکشان فرو میرود و کلسیفیه (تجمع زیاد کلسیم در یک بافت) میشود. در این موارد پزشک متخصص با توجه به تصویر رادیوگرافی و بررسی کامل موقعیت دندان نهفته تصمیم میگیرد آیا نیاز به خارج کردن آن وجود دارد یا اینکه معاینات سالیانه کفایت میکند.
>> روش های درمان دندان نیش نهفته
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی به طورمعمول روش های متفاوتی برای درمان یک بیماری یا ناهنجاری وجود دارد که درمان دندان نیش نهفته از این موارد مستثنی نیست.
- اگر شما با عارضه دندان نیش نهفته به دندانپزشک مراجعه کنید قطعا اولین خط درمانی که وی برای شما در نظر دارد ارتودنسی آن است. در این روش جراح لثه با تزریق بی حسی یک شکاف کوچک در بافت لثه ایجاد میکند که تا حدودی دندان نیش نهفته ظاهر شود. این کار تقریبا برای هر دندان ده دقیقه زمان میبرد. پس از مشاهده دندان نیش براکتهای ارتودنسی در محل نصب شده توسط زنجیری به سیم ارتودنسی متصل میشود و به تدریج باعث بیرون آمدن دندان نیش نهفته از لثه شده و دندان در موقعیت صحیح قرار خواهد گرفت.البته در نظر داشته باشید که متخصص ارتودنسی قبل از هر کاری باید فضای مناسب برای جابهجایی دندان نیش را به وجود آورد. برای مثال کشیدن دندان نیش شیری.
- روش درمانی دیگر جراحی کامل دندان نیش نهفته و خارج کردن آن از فضای دهان است. سپس پیچ ایمپلنت درون لثه جایگذاری شده بعد از مدتی تاج دندان روی آن قرار میگیرد و جای دندان نیش برای همیشه پر میشود .
>> شرایط لازم قبل از انجام ایمپلنت دندان نیش نهفته
شرایط به خصوصی برای انجام ایمپلنت دندان نیش نهفته وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- تمام پوسیدگی دندان ها باید رفع شود.
- میخ تیتانیومی ایمپلنت درون فک جایگذاری میشود بنابراین اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که تراکم استخوانی خوبی برای این کار ندارید نگران نباشید پزشک متخصص ابتدا پیوند استخوان را برای شما انجام داده سپس ایمپلنت را جای گذاری میکند.
- بعد از گذشت چند ماه از جای گذاری پیچ اگر تمامی شرایط مناسب بود پزشک تاج دندان را روی آن قرار میدهد.
>> مراحل درمان ایمپلنت دندان نیش نهفته
ایمپلنت دندان نیش نهفته همانند ایمپلنت بخش های دیگر توسط دکتر دندان پزشک انجام می شود. در ادامه مطالب به مراحل ایمپلنت دندان نیش نهفته توسط دکتر دندان پزشک می پردازیم.
- برسی وضعیت سلامت دندان ها و لثه: ابتدا در قدم اول برای ایمپلنت دندان نیش نهفته، دندان پزشک موظف است که با استفاده از معاینه های فیزیکی و عکس های رادیولوژی به طور دقیق وضعیت سلامت لثه و استخوان فک را برسی کند. زیرا دکتر باید مطمئن شود که بیمار مبتلا به عفونت لثه نباشد و استخوان فک تراکم لازم را برای کاشت پایه های ایمپلنت داشته باشد. زیرا اگر استخوان فک تراکم لازم را نداشته باشد، باید عمل پیوند استخوان فک انجام شود. پس از برسی تمام این موارد دکتر دندان پزشک به ادامه فرایند درمان می پردازد.
- اعمال بی حسی موضعی: زمانی که دندان پزشک از سلامت استخوان فک و لثه مطمئن شد. کار درمان را شروع می کند. برای از بین بردن درد و تنش هنگام انجام کاشت ایمپلنت دکتر دندان پزشک از بی حسی موضعی در ناحیه که میخواد درمان را انجام دهد استفاده می کند.
- بیرون آوردن دندان نیش نهفته: برای شروع کار کاشت ایمپلنت دندان نیش نهفته، ابتدا دکتر به خارج کردن دندان نیش نهفته در لثه از دهان اقدام می کند. پس از کشیدن دندان نیش نهفته کتر کمی صبر می کند تا استخوان فک و لثه ها دوره بهبود را بگذرانند و بهبود پیدا کنند. دوره بهبود در هر فردی متفاوت است و به شرایط بدنی افراد بستگی دارد. اما درکل می توان گفت دوره بهبود بعد از کشیدن دندان ها معمولا بین 2 الی 6 ماه است. بعد از اتمام این دوران دکتر ادامه درمان را شروع می کند.
- استحکام سازی لثه جهت سوراخ کردن و پیوند و قرار دادن پایه های ایمپلنت دندان نیش نفهته: پس از کشیدن دندان نیش نهفته دکتر دندان پزشک اقدام به آماده سازی لثه ها می کند. در این بخش از درمان دندان پزشک با استفاده از ابزار های خاص دندان پزشکی لثه بیمار را آماده برای نگهداری از ایمپلنت می کنند. دکتر دندان پزشک لثه را سوراخ می کند و با دقت پایه های ایمپلنت را در حفره ایجاد شده قرار می دهد. پس از انجام این کار از طریق پیچ کاری پایه های ایمپلنت را در جای خود محکم می کنند و بعد از آن نوبت به روکش دادن ایمپلنت و نصب تاج دندان می شود.
- بخیه لثه ها: بعد از نصب پایه های ایمپلنت دندان نیش نهفته، دکتر دندان پزشک باید لثه های اطراف پایه ایمپلنت را بخیه بزند تا مقاومت لثه ها زیاد شود. اگر لثه دچار مشکل شود و عفونت کند، بیمار باید حتما عمل پیوند استخوان انجام دهد. مدت زمانی که لازم است تا استخوان های لثه بهبود پیدا کنند در هر فرد با توجه به شرایط بدنی متفاوت است اما به طور میانگین می توان گفت بین 2 الی 6 ماه طول می کشد تا استخوان لثه بهبود پیدا کند و پایه های ایمپلنت با استخوان لثه جوش بخورد. فقط بیمار باید به این نکته توجه کند که هیچ فشاری به ایمپلنت ها وارد نکند.
- نصب اباتمنت: در این مرحله از کاشت ایمپلنت دندان نیش نهفته اباتمنت بر روی پایه های ایمپلنت یا همان فیکسچر نصب می شود. وظیفه این قطعه از ایمپلنت این است که نقش پایه برای تاج دندان یا همان روکش را ایفا کند. این بخص از ایمپلنت نقطه اتصال برای روکش ها است. برای نصب اباتمنت ها ابتدا روکش ایمپلنت باز می شود و اباتمنت بر روی آن نصب می شود.
- مرحله قالب گیری برای ساخت روکش ها(تاج دندان): در این مرحله از کاشت ایمپلنت دندان نیش نهفته دکتر با استفاده کردن از اباتمنت ها شروع به قالب گیری برای روکش یا تاج ایمپلنت دندان نیش می کند.
- متصل کردن روکش(تاج) ایمپلنت به اباتمنت: در مرحله اخر کاشت ایمپلنت دندان نیش نهفته بعد از اینکه دکتر باتمنت را بر روی فیکسچر با استفاده از چسب یا پیچ گذاری نصب کردند و قرار دادن تاج دندان بر روی اباتمنت فرایند کاشت ایمپلنت به اتمام می رسد.
-
بیمار باید حتما به این موضوع دقت داشته باشد که برای ایمپلنت دندان نیش نهفته یا ایمپلنت هر بخش از دندان های دیگر باید حتما به یک متخصص دندان پزشکی ماهر و کلینیک معتبر مراجعه نماید. زیرا اگر کاشت ایمپلنت دندان اصولی نباید با شکست مواجه می شود و بیمار باید ایمپلنت را تعویض کند که علاوه بر هزینه های اضفه بیمار باید درد جراحی تا کاشت ایمپلنت را دوباره تجربه کند.
>> مراقبت های لازم بعد از کاشت دندان نیش نهفته
ابتدا چیزی که مهم است این است که باید کاشت ایمپلنت دندان نیش نهفته پیش یک دکتر متخصص و در یک کلینیک معتبر انجام دهید. بعد از اتمام کاشت ایمپلنت دندان ها دکتر دندان پزشک برای بیمار مسکن و دارو تجویز می کند. این دارو ها تا حد زیادی امکان مبتلا شدن به عفونت دهان را در بیمار کاهش می دهد.اگر بیمار نکته هایی که دکتر گفته است را رعایت کند دچار مشکل جدی نمی شود. اما اگر بیمار دچار خونریزی یا عفونت لثه شد باید حتما به دکتر متخصص دندان پزشکی مراجعه کند تا دکتر درمان های لازم را انجام دهد.
>> ارتودنسی یا کاشت دندان نیش نهفته
-
علاوه بر اینها ممکن است به علت سهولت نسبی، ایجاد طرح لبخندی زیباتر در روند ایمپلنت خود افراد مشتقاق انجام این روش باشند.
>> سوالات پرتکرار
- 1 .آیا همیشه برای ایمپلنت دندان نیش نهفته نیاز به خارج کردن دندان از لثه وجود دارد؟
- اگر دندان نیش نهفته در جایگاه خوبی قرار نگرفته باشد متخصص خطر یک جراحی سخت را به جان نمیخرد و با بررسی این موضوع که آیا دندان نهفته بر سرراه ایمپلنت دندان قرار دارد یا نه بدون خارج کردن دندان ایمپلنت دندان نیش نهفته بدون جراحی را انجام می دهد.
-
2. برای ایمپلنت دندان نیش چقدر باید هزینه کنم؟
- هزینه جراحی ایمپلنت همیشه مقدار ثابتی نیست و با توجه به موقعیت قرارگیری دندان نیش درون لثه هر فرد که با دیگری متفاوت است این هزینه تعیین خواهد شد. همچنین توجه به برند ایمپلنت، هزینه پزشک متخصص با توجه به سختی عمل، هزینه دستیاران، چگونگی روش جراحی توسط جراح در براورد هزینه ضروری است.از شرایط به خصوص برای ایمپلنت دندان نیش نهفته و بقیه دندان ها داشتن تراکم استخوانی فک مناسب است. اگر فردی تراکم استخوانی خوبی نداشته باشد پیشنهاد پزشک به وی پیوند استخوان میباشد که هزینه ای مازاد هزینه های دیگر دارد.
-
3. شرایط سنی ایمپلنت دندان نیش؟
- به دلیل ثابت شدن شرایط فک در سنین بالای 18 سال پزشکان این زمان را توصیه میکنند. اما باید توجه داشت که این عدد قطعی نیست و با توجه به شرایط فک و دندان، پزشک متخصص بررسی های مورد نیاز را انجام می دهد و تصمیم نهایی به وسیله پزشک گرفته میشود.
>> جمع بندی
در این مقاله در مورد تمامی چیزهایی که باید درباره دندان نیش نهفته و درمان آن بدانید صحبت کردیم و متوجه این موضوع شده ایم که دندان نیش یکی از مهمترین دندان هایی است که در زیبایی دهان و فک دخالت می¬کند اما متاسفانه در بعضی موارد به صورت نهفته در لثه باقیمانده و مشکلات زیادی را برای فرد به وجود می¬آورد، که مهم ترین آن شامل بدفرم شدن فک و از دست رفتن زیبایی ظاهری صورت می¬باشد.
-
همچنین در مورد روش های درمانی این عارضه صحبت شد که شامل دو روش است:
-
ارتودنسی و ایمپلنت دندان نیش نهفته.
-
ارتودنسی در مواردی انجام می¬شود که پزشک متخصص ارتودنسی بتواند فضای کافی برای جا به جایی دندان نیش نهفته ایجاد کند درغیر این صورت دندان نیش توسط جراحی به وسیله جراح فک خارج شده سپس ایمپلنت انجام خواهد شد.
-
اما همیشه برای ایمپلنت دندان نیش نهفته نیاز به خارج کردن دندان نیش از فضای دهان وجود ندارد و اگر دندان در موقعیت بدی قرار گرفته باشد و همچنین مزاحمتی برای ایمپلنت ایجاد نکند ترجیح پزشک ایمپلنت دندان بدون جراحی می¬باشد.