ایمپلنت دندان یکی از نوینترین شیوههای ترمیم دندانهای فرسوده است. در این روش یک پروتز بعنوان پایه در استخوان فک در محلی که دندان از دست رفته، تعبیه میشود و تاج دندان بر روی آن قرار میگیرد.
بسیاری از متخصصان ایمپلنت دندان را یک روش مادام العمر برشمردهاند. این نتیجه زمانی حاصل میشود که بیمار به صورت دقیق مراقبتها و دستورات پزشکی را پس از انجام عمل بخوبی رعایت کند. همچنین مراجعه به متخصص توان و استفاده از ایمپلنتهایی با کیفیت بالا میتواند سبب افزایش طول عمر ایمپلنت شود.
ایمپلنت دندان نسبت به سایر روشهای ترمیم دندان از مزایای زیادی برخوردار است. از جمله میتوان به ماندگاری بالای آن اشاره کرد. در این مقاله سعی داریم با نگاهی به طول عمر ایمپلنت دندان به مزایا و معایب آن و همچنین به معرفی راههای برای افرایش طول عمر مفید ایمپلنت دندان بپردازیم.
ایمپلنت دندان چیست؟
بسیاری از افراد ممکن است به دلایل مختلف دندانهای خود را از دست میدهند و در نتیجه به دنبال روش جایگزین خواهند بود. در گذشته استفاده از دندانهای مصنوعی سنتی بسیار مرسوم بود، اما با توجه به محدودیتها و معایبی که دندان مصنوعی سنتی داشت، روش جدیدی به نام ایمپلنت یا کاشت دندان ابداع شد.
ایمپلنت یک ریشه مصنوعی است که در استخوان فک قرار داده میشود تا تاج دندان را بر روی خود نگه دارد. قسمتی که داخل فک جایگذازی میشود اصطلاحا Fixture نامیده میشود و قسمت بالای لثه را Abutment مینامند. روکش دندان بر روی Abutmentقرار میگیرد. به دلیل سازگاری تیتانیوم موجود در پایه ایمپلنت با ساختار استخوان فک هیچ لغزش، آسیب یا سرو صدایی به همراه ندارد. و این یکی از دلایل افزایش عمر ایمپلنت دندان است.
انجام ایمپلنت دندان مناسب چه افرادی است؟
در حالت کلی انجام عمل ایمپلنت محدودیت خاصی ندارد و هر شخصی میتواند برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته خود اقدام به کاشت دندان کند. در سنین کودکی به دلیل اینکه دندانهای از دست رفته رشد مجدد خواهند داشت نیازی به انجام این کار نیست. در حالت کلی گفته میشود بعد از سنین رشد انجام این عمل ممکن است.
- در صورتی که تمامی دندانها در فک جلو یا عقب را از دست داده باشیم.
- در صورتی از دست دادن یکی از دندانهای جلو و دارا بودن فاصله طبیعی از دندانهای کناری.
- در صورتی که یک یا بیش از یک دندان خود را از دست داده باشیم و فاصله بین دندانها طبیعی باشد.
- افرادی که توانایی استفاده از دندان مصنوعی سنتی را ندارند.
- افرادی که به دنبال بهبود توانیی گفتاری خود هستند.
مزایای ایمپلنت دندان چیست؟
- افزایش زیبایی
از دست دادن دندان زیبایی ظاهری را تحت تاثیر قرار میدهد و سبب کاهش اعتماد بنفس میشود.
- سرعت بالا در کاشت
اگر مشکلی در استخوانهای فک و همچنین مشکل جسمانی خاصی نداشته باشیم، ایمپلنت دندان از سریع ترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
- طول عمر بالا
یکی از مهمترین مزایای ایمپلنت دندان طول عمر بالای آن است. درصورتیکه بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت کنیم این روش را میتوان مادام العمر دانست.
- حفظ سلامتی دهان و دندان
- ثابت بودن ایمپلنت
عوارض و خطرات ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان عوارضی بلند مدت یا کوتاه مدت به همراه خواهد داشت. بیشتر این عوارض به انتخاب پزشک غیر متخصص باز میگردد به همین دلیل توصیه میشود که برای انجام عمل کاشت دندان و همچنین افزایش عمر ایمپلنت دندان حتما به پزشک متخصص و حاذق مراجعه شود. در ادامه به برخی عوارض ایمپلنت دندان اشاره میکنیم:
- عفونت در محل کاشت
- امکان آسیب به سایر دندان ها
- آسیب دیدن عصب که موجب درد، بیحسی لثهها و چانه میشود.
- بوجود آمدن مشکلات سینوسی در فک بالایی در هنگام انجام عمل کاشت در میان حفرههای سینوسی
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
طول عمر مفید ایمپلنت دندان را حداقل 20سال تخمین زدهاند. طول عمر ایمپلنت دندان از مقیاسهای متفاوتی بدست میآید. یکی از آنها رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی پس از انجام عمل کاشت میباشد. درصورتی که ایمپلنت دندان یا تاج آن دچار عفونت، لقی یا شل شدگی نشود و معاینات پس از آن به صورت دورهای و سروقت انجام شود، میتوان گفت که کاشت دندان یک عمل مادام العمر است.
آیا ایمپلنت دائمی است؟
عمر ایمپلنت دندان به موارد گوناگونی بستگی دارد. با این حال ایمپلنت از 3 جزء تشکیل شده است و میتوان برای هرکدام یک طول عمر متفاوت تخمین زد. پایه ایمپلنت که در داخل فک جای گذاری میشود به علت اینکه با چیزهایی که موجب آسیب است هیچگونه تماسی ندارد و در داخل استخوان فک با آن جوش میخورد بیشتر مقدار ماندگاری را دارد و حتی بسیاری از متخصصان آن را دائمی میدانند.
اما دو قسمت دیگر یعنی اباتمنت و روکش، که بیشتر در معرض آسیب هستند گفته میشود هر سال نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. با توجه به موارد گفته شده بیشتر ایمپلنت را یک روش دائمی و مادام العمر میدانند. با این وجود عمر ایمپلنت دندان مستقیما به نحوه نگهداری و رعایت بهداشت شخص مرتبط است. و بسته به شرایط هر شخص، ممکن است هیچ نیازی به تعمیر یا تعویض آن نباشد.
عمر ایمپلنت دندان ایرانی
ایمپلنت ایرانی به سبب فراوانی و در دسترس بودن قطعات آن برای داندانپزشکان از قیمت پایینتری در قیاس با برندهای خارجی برخوردارند. با این حال به دلیل کیفیت پایین ایمپلنت ایرانی و شکننده بودن آن طول عمر کوتاهتری دارند. در واقع زمانی دندانپزشکان استفاده از ایمپلنت ایرانی را به بیمار توصیه میکنند که بودجه محدودی در اختیار باشد.
عمر ایمپلنت دندان آلمانی
پس از ایمپلنتهای امریکایی، ایمپلنتهای ساخت آلمان در جایگاه دوم باکیفیتترین نوع ایمپلنت هستند. استفاده از بهترین متریال و تکنولوژی روز دنیا سبب شده است که ایمپلنتهای آلمانی از رضایت بالایی در بین مشتریان برخوردار باشند.
عمر ایمپلنت دندان آلمان بین 15 تا 20 سال است و مقاومت بالایی در مقابل زنگ زدگی و ساییدگی دارند. در صورتیکه بیمار محدودیت بودجع نداشته باشد، بیشتر پزشکان در کشور ما استفاده از ایمپلنتهای آلمانی را پیشنهاد میکنند.
طول عمر ایمپلنت دندان سوئیسی
ایمپلنتهای ساخت سوئیس از تنوع و کیفیت بسیار بالایی برخوردارند. میتوان کیفیت ایمپلنتهای ساخت سوئیس را هم رده با ایمپلنتهای آلمانی دانست. کشور سوئیس از دیر باز در زمینه ساخت ایمپلنت فعالیت دارد به همین خاطر محصولات این کشور از تنوع و کیفیت بالایی برخوردارند همچنین قیمت مناسبی را دارند.
طول عمر ایمپلنت دندان کره ای
ایمپلنتهای کرهای به دلیل قیمت مناسب و کیفیت بالایی که نسبت به برند ایرانی دارند در کشورمان از محبوبیت بالایی برخوردارند. البته محصولات کرهای از ایمپلنتهای اروپایی و امریکایی کیفیت پایینترین دارند.
چه عواملی بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر میگذارند؟
یکی از سوالاتی که همواره ذهن بیماران را به خود درگیر کرده است اینست که عمر ایمپلنت دندان به چه عواملی بستگی دارد. بسیاری از متخصصان طول عمر مفید ایمپلنت دندان را 25 سال تخمین زدهاند. اما این عدد به تنهایی محقق نمیشود و بسته به برخی عوامل دیگر است که در ادامه برخی از آنها را برخواهیم شمرد.
- رعایت بهداشت دندان و دهان
- محل انجام ایمپلنت و دندانی که ایمپلنت شده است.
- سبک زندگی و رژیم غذایی
- متخصص و دندانپزشکی که عمل کاشت دندان را انجام میدهد.
- سلامت و تراکم استخوان فک
این یک امر حتمی است که بیمارانی که بهداشت دهان و دندان خود را بصورت مرتب با زدن مسواک و نخ دادن رعایت میکنند، ایمپلنتهای آنها از دوام بیشتر برخوردار خواهد بود. یکی دیگر از عوامل مهم متخصصی است که عمل کاشت را نزد او انجام میدهیم. انتخاب یک پزشک حاذق بر ماندگاری و دوام ایمپلنت تاثیر مستقیم دارد.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت
همچنین یکی از مواردی که مستقیما بر دوام و ماندگاری ایمپلنت تا مدتها تاثیرگذار است، مراقبتهای پس از انجام عمل کاشت است. میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فشار اسفنج تا 3 ساعت پس از عمل
- بالا نگهداشتن سر خود به هنگام استراحت و پرهیز از انجام حرکات اضافی تا 12 ساعت پس از عمل
- در طول روز برای کاهش درد و التهاب برای چندین ساعت پس از عمل از کمپرس یخ بر روی گونه خود استفاده کنید.
- خوردن غذایهای نرم و مایعات در 48 ساعت پس از عمل
- تمامی داروهای تجویز شده را پس از عمل طبق نظر پزشک و در زمان مقرر مصرف کنید.
- در 24 ساعت اول دهان و دندان خود را به طور مرتب بشویید.
جمع بندی
ایمپلنت دندان یکی از بهترین روشهای ترمیم دندان است که امروزه بشدت مورد توجه است. این شیوه ترمیم دندان به دلیل شباهت ظاهری به دندانهای طبیعی و همچنین کاربرد بالای آن از محبوبیت زیادی برخوردار است.
بسیاری این روش را یک درمان دائمی و همیشگی میدانند. البته عوامل متعددی برکیفیت کار و ماندگاری و عمر ایمپلنت دندان تاثیر گذار هستند. رعایت بهداشت دهان و دندان همچنین انجام معاینات دورهای از مهمترین نکات برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان است. در این مقاله به معرفی راهکارهای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان پرداخته شد.
سوالات متداول
نشانهی پایان یافتن عمر مفید ایمپلنت دندان چیست؟
لق شدگی و ایجاد سر و صدا در ایمپلنت از نشانههای پایان یافتن عمر مفید آن است و نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
مهمترین عامل برای رضایت از عمل ایمپلنت دندان چیست ؟
مراجعه به پزشک متخصص و حاذق مهمترین عامل داشتن یک عمل کاشت دندان مناسب است که رضایت بیمار را در پیخواهد داشت.