ایمپلنت دندان و سیگارکشیدن
در این مقاله میخواهیم به رابطهای که بین ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن است بپردازیم. یکی از عادتهای رایج عموم مردم استفاده از سیگار است که میتواند تاثیرات نامطلوبی در عمل ایمپلنت دندان داشته باشد. اثری که استفاده از سیگار بر روی ایمپلنت دارد معمولا دلیل شکست این عمل است. طبق بررسی محققان در سیگار نیکوتین وجود دارد که باعث عدم جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک میشود و احتمال موفقیت در عمل را کاهش میدهد.
از جمله دلیلهایی که افراد یک یا چندین دندان خود را کشیده اند اما ایمپلنت را هنوز انجام ندادهاند، استفاده از سیگار است. با ترک سیگار احتمال موفقیت در این عمل ۹۰% افزایش پیدا میکند. طبق آمار ۱۵ درصد افرادی که از سیگار استفاده میکنند، بعد از۵ سال باید ایمپلنت خود را عوض کنند. افراد سیگاری از جمله نگرانیهایی که دارند استفاده از سیگار قبل و بعد از ایمپلنت است. زیرا در ایمپلنت دندان، جنس دندان مصنوعی متفاوت از نوع جنس دندانهای اصلی است. بر این اساس مقدار صدمهای که نسبت به دندان اصلی میبیند بیشتر است. در ادامه خواهیم گفت که آیا افراد سیگاری میتوانند این جرای را انجام دهند یا خیر.
ایمپلنت دندان
هم اکنون یکی از روشهای نمونه برای پر کردن دندانها، ایمپلنت دندان است. در واقع ایمپلنت به جای ریشه دندان استفاده میگردد. در این عمل یک پیچ که با استفاده از دریل سوراخ شده داخل استخوان فک قرار داده میشود که در طی چند ماه به ساختار اسخوان جوش میخورد که بعد از آن میتوان تاج مصنوعی بر روی آن قرار داد. بدین ترتیب در ایمپلنت احتیاجی به تکیه کردن بر دندانهای مجاورش ندارد و درون استخوان فک پایدار میماند.
نحوه ایمپلنت کردن دندان
معمولا در ایمپلنت از یک پایه فلزی مثل تیتانیوم و به ندرت زیرکونیا پرداخته میشود که با توجه به جنس آن مناسب با پیرامون دندان است و آلرژی برای دندان پدید نمیآورد. این پایه در زیر ساختار لثه، در درون استخوان فک قرار داده میشود تا مثل یک ریشه عمل کند. بدین سان روکش دندان را در جای خود باقی میماند.
در چه صورتی افراد سیگاری قادر به انجام عمل ایمپلنت هستند؟
در ایمپلنت دندان به طور قطع رابطهای بین ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن وجود داردکه قابل بحث است. افرادی که از سیگار استفاده میکنند میتوانند جراحی ایمپلنت انجام دهند. اساسی ترین مشکل در اثری که سیگار کشیدن در کاشت ایمپلنت میگذارد در فک است. مهم ترین نکته که در این مورد وجود دارد پیشامدی که پس از انجام جراحی برای افراد سیگاری رخ میدهد مختلف است. افراد سیگاری برای اینکه عمل ایمپلنت نتیجه مثبتی داشته باشد باید شیوه زندگی خود تغییراتی ایجاد کنند . به عبارتی دیگر باید سیگار کشیدن را ترک کنند.
نکاتی که افراد سیگاری برای انجام ایمپلنت باید به آن توجه داشته باشند به صورت زیر است:
- ترک کردن سیگار.
- از یک هفته قبل از عمل و یک هفته بعد از آن سیگار مصرف نکنید.
- تلاش کنید مصرف سیگار را به نصف کاهش دهید.
مصرف سیگار چه اثری بر روی ایمپلنت دارد؟
در این بخش میخواهیم به روابط بین ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن بپردازیم. اثری که دود سیگار بر روی ایمپلنت دندان میگذارد در ادامه گفته میشود.در واقع اثری که سیگار بر ایمپلنت دندان میگذارد به خاطر دود سیگار میباشد. دود سیگار تاثیرات زیانآوری بر عمل ایمپلنت دارد .اثرگذاری سیگار بر ایمپلنت دندان به صورت زیر است:
۱: متخصصان بر این عقیده هستند که دود سیگار آسیب زیادی به ساختار دندان و فک و لثه میزند و باعث ضخیم شدن یاختههای پوستی میشود و به طور کلی بافت درونی دهان تغییر میدهد. بدینگونه استفاده از سیگار باعث تولید نشدن بزاق میشود و عمل خشک شدن دهان میشود. در صورتی که بزاق ترشح نشود باعث پوسیده شدن دندان میشود.
۲ : از جمله عواملی که میتواند نتیجه معکوس در فرایند عمل ایمپلنت داشته باشد، نیکوتین و مواد سمی دیگری که در سیگار یافت شده و وارد بدن میشوند، باعث عدم خون رسانی در بدن میشود و از وارد شدن اکسیژن به بدن جلوگیری میکند. فرد برای بهبود جراحی ایمپلنت نیاز به خون رسانی و اکسیژن دارد. عدم رعایت این موضوع نتیجه معکوس خواهد داشت.
عوارض ناشی از سیگار کشیدن در ایمپلنت دندان
آیا میتوان اثر سیگار کشیدن بر ایمپلنت کاهش داد؟
همان طورکه میدانید ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن از عوامل تاثیر گذار هستند. هنگامی برای ایمپلنت به دندان پزشک مراجعه میکنید. دندان پزشک قطعا به شما خواهد گفت که باید سیگار کشیدن ترک کنید. اگر به مصرف سیگار معتاد هستید و ترک آن برای شما دشوار است حداقل ٢ هفته قبل از عمل و ٢ ماه بعد از عمل سعی کنید سیگار را ترک کنید.
اگر از سیگار استفاده میکنید و قصد انجام ایمپلنت را دارید به نکات زیر دقت کنید:
- در ابتدا ترجیح شما ترک سیگار باشد.
- در حالتی که ترک سیگار برای شما مشکل است حداقل ۱ هفته قبل از عمل و ٢ ماه بعد از آن سیگار نکشید.
- تلاش کنید که به بهترین صورت بهداشت دهان و دندان رعایت شود.
- سعی کنید در نوبتهای گفته شده مرتب به دندان پزشک مراجعه کنید تا از سالم بودن دندان ها، ایمپلنتها و استخوانهای فک مطمئن شوید.
چرا دندان پزشکان از انجام دادن ایمپلنت برای افراد سیگاری خودداری میکنند؟
در این قسمت میخواهیم اثری که ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن بر روند کار میگذارد به صورت دقیق تر بیان کنیم. اگر توجه داشته باشید افرادی که سیگاری هستند معمولا دندان پزشکان از انجام ایمپلنت برای این نوع افراد خودداری میکنند.
از جمله مهمترین دلایلی که وجود دارد لثهها و استخوانهای آنهاست که قدرت کافی و استحکام ندارند تا بتوانند ایمپلنت را به خوبی نگهداری کنند. پیوند استخوان در صورتی میتواند کمکی برای زیاد شدن استحکام باشدکه فرد سیگار کشیدن را ترک کرده باشد، در غیر این صورت حتی با انجام پیوند استخوان برای افراد سیگاری بازهم دچار مشکل میشوند چون مصرف سیگار از رشدن کردن استخوان جلوگیری میکند. در چنین شرایطی اغلب دندان پزشکان از انجام این عمل خودداری میکنند.
افراد سیگاری با انجام ایمپلنت دچار چه مشکلهایی میشوند؟
عوامل مخربی که میتواند در افراد سیگاری که ایمپلنت انجام داده اند موثر باشد عبارتند از:
۱: پس از انجام عمل ایمپلنت در بازه زمانی کم مجبور به عوض کردن ایمپلنت میشوند.
۲: درگیری افراد با مریضیهای دهان و دندان
۳: متورم شدن لثههای کنار ایمپلنت.
۴: ریسک شکست این نوع عمل در افراد سیگاری زیاد است.
۵: پدید آمدن بیماری پری ایمپلنت.
۶: تخریب استخوان های کنار کاشت.
۷: تحلیل رفتن ایمپلنتهایی که در فک بالا قرار داده شده است.
نکته: اهمیت زیادی در مورد اثر گذاری سیگار کشیدن بر ایمپلنت وجود دارد که به این صورت است. ایمپلنتی که در قسمت فک پایینی قرار گذاشته میشود به خاطر پنهان شدن آن با زبان دیرتر خراب میشود. در این صورت دود سیگار باعث خراب شدن آن میشود.
آیا میتوان اثر زیان آور سیگار بر دندان کاشته شده کاهش داد؟
درحالتی که نمی توانید سیگار کشیدن را قبل از انجام جراحی ایمپلنت رها کنید، لاقل به سفارشهای زیر عمل کنید تا دچاره حفره خشک بعد از ایمپلنت نشوید. با استفاده از چند دستور کار میتوان اثر سیگار را بر ایمپلنت کاهش داد. دستور کار به شرح زیر است:
- به مدت ۲۴-۴۸ ساعت پس از عمل ایمپلنت به هیچ عنوان نباید از سیگار استفاده کنید.
- باید patch نیکوتین مصرف کنید.
- دقت داشته باشید که حتما محل زخم را دندان پزشک بخیه کند.
- با استفاده از گاز استریل شده در محل جراحی میتوانید از سیگار استفاده کنید.
- از عادات بیضرر دیگری استفاده کنید تا بتوانید به بهتر شدن روند درمان کمک کنید.
- از جویدن موادی که حاوی نیکوتین هستند، جدا خودداری کنید.
با رعایت کردن تمام نکات به چنین دندانهایی دست پیدا میکنید.
بارزترین نکته در مورد اثر سیگار در ایمپلنت دندان
همان طور که در قسمت های قبل به رابطه بین ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن اشاره کردیم. اساسی ترین و حیاتی ترین نکته در مورد اثری که سیگار بر ایمپلنت دندان میگذارد و اغلب توسط افراد سیگاری چشمپوشی میشود. پس از انجام عمل ایمپلنت در بدن به صورت خودکار لخته خون به وجود میآید. لختهها از وارد شدن ماده غذایی وباکتریها در محلی عمل انجام شده است مانع میشوند.حالتهایی مثل استشمام دود، مک زدن و بیرون انداختن بزاق دهان از تشکیل لختههای خون ممانعت میکند. در صورتی که این لخته ها تشکیل نشود رنجآورترین زمان را برای بیمار به وجود میآورد. در نتیجه ضروری است که بعد ار انجام ایمپلنت تا ۴ روز سیگار را ترک کنید.
سخن پایانی
بنابراین در مقاله ایمپلنت دندان و سیگار کشیدن تلاش شد تا تمام نکات مربوط به تاثیراتی که سیگار کشیدن بر ایمپلنت دندان میگذارد گفته شود. درحالتی که قصد دارید ایمپلنت دندان انجام دهید و توانایی ترک سیگار ندارید. در این حالت امیدوار نباشید که یک عملکرد مطلوب از انجام عمل ایمپلنت داشته باشید. زیرا با نقصهای متعدد و دشواریهایی مواجه میشوید.
از سوی دیگر استفاده از سیگار و دودی که ناشی از آن است در روال ترمیم خیلی موثر است. افراد سیگاری برای گذراندن دوره نقاهت مراحل دشواری را باید سپری کنند. همچنین مراحل ترمیم افراد سیگاری بسیار گسترده تر از دیگران است. در این صورت مطلوب ترین کار رها کردن سیگار است. علاوه بر آن اثر خوشآیندی در زندگی شما خواهد داشت.