ایمپلنت فلزی نوعی از ایمپلنت یا کاشت دندان است. افرادی که دندان خود را به دلایل مختلف مانند پوسیدگی، شکستگی، التهاب و غیره از دست میدهند میتوانند با استفاده از ایمپلنت یا کاشت دندان جای خالی دندان خود را پر کنند.
در حقیقت ایمپلنت ها جایگزینی برای ریشه دندان هستند و یک پایه ای پایدار و مقاوم برای دندان از بین رفته به وجود میآورد. ایمپلنتها معمولا با دندانها و بدن انسان سازگارند و به صورت یک میله داخل فک قرار میگیرند. در صورتی که فردی دندان از دست رفته داشته باشد بهترین انتخاب برای جایگزینی آن دندان، استفاده از ایمپلنت است و اگر به خوبی از آن مراقبت شود دوام و عمر بالایی دارد.
کاشت دندان فلزی یا ایمپلنت فلزی
معمولا برای کاشت دندانی که از بین رفته از ایمپلنت فلزی استفاده می شود. به این منظور تیتانیوم گزینه ای است که به کار می رود به خاطر اینکه تنها در موارد نادر به وسیله بدن پس زده میشود و سمیت ندارد ولی در کل، سازگاری بالایی با بدن دارد، ، بنابراین گزینه بسیار مناسبی برای کاشت دندانهایی است که نگرانی در تجزیه دائمی آنها وجود ندارد. تیتانیوم چگالی کمی دارد و میزان انعطافپذیری آن بالاست. از طرفی به دلیل انفعال سریع آن دچار خوردگی نمیشود. در اثر این انفعال یک لایه محافظ بر روی آن ایجاد میشود که سبب حفاظت فلز از محیط زیست میشود. در حقیقت به دلیل اکسید شدن تیتانیوم در معرض هوا لایهای از تیتانیوم دی اکسید بر روی آن ایجاد میشود و کمک میکند که در صورت وجود مقدار کافی اکسیژن در محیط، در اثر آسیب دیدن خیلی سریع اصلاح شود. همان طور که اشاره شد در ایمپلنتهای فلزی از تیتانیوم استفاده میشود و تیتانیوم در برابر خردگی که یکی از ضررهای خود به خودی مواد است مقاوم میباشد البته در موارد خاصی ممکن است این اتفاق رخ دهد.
مراحل کاشت دندان فلزی به چه صورت است؟
برای استفاده از ایمپلنت فلزی یا کاشت دندان فلزی اولین مرحله، تخلیه کامل فک و لثه از دندان شکسته یا از بین رفته میباشد. پس از آن پایه فلزی که معمولا از جنس تیتانیوم است در داخل دهان و در محل فک و به جای ریشه دندان از بین رفته قرار میگیرد. پایه قرار داده شده هم از لحاظ فیزیکی و هم از لحاظ شیمیایی به استخوان فک جوش میخورد و تقریبا سه تا چهار ماه زمان لازم است تا پایه قرار داده شده در فک به خوبی استحکام پیدا کند و معمولا با سایر فلزات موجود در بدن واکنش نمی دهد. پس از گذشت این زمان پزشک روکش ایمپلنت را بر روی پایه فلزی قرار میدهد و بدین ترتیب کار کاشت دندان تکمیل میگردد.
چه کسانی میتوانند از ایمپلنت فلزی استفاده کنند؟
بنابر آن چه گفته شد همه کسانی که نسبت به فلز تیتانیوم حساسیت نداشته باشند و ماندگاری و استحکام دندانها برایشان دارای اهمیت است میتوانند از ایمپلنت فلزی استفاده کنند. همچنین در صورتی که فردی بخواهد کاشت دندان برایش به شکل زاویه دار انجام شود و به دنبال ترمیم دندانهای زیادی باشد استفاده از ایمپلت فلزی به او توصیه میشود. البته مهارت پزشک، بافت استخوانی که در دهان بیمار وجود دارد و جنس پایه مورد استفاده در ایمپلنت دندان تاثیرگذار هستند.
مزیتهای ایمپلنت فلزی
همان طور که پیش از این نیز اشاره شد استفاده از ایمپلنت فلزی دارای مزیتهایی است، این ایمپلنتها ماندگاری و سازگاری بسیار زیاد دارند و در مقابل عوارض کمتری دارند. جهت قرارگیری روکش، بر روی آنها استحکام مورد نیاز را ایجاد میکنند. میتوان از آنها برای ترمیم دندانهای زیادی استفاده کرد و تا پایان عمر امکان استفاده از آنها امکان پذیر است.
تیتانیوم که معمولا در کاشت دندان از آن استفاده میشود با بدن سازگار است به طوری که سیستم ایمنی انسان آن را میپذیرد و آن را به عنوان یک مهاجم خارجی شناسایی نمیکند. به همین خاطر علاوه بر کاشت دندان، به عنوان جایگزینی برای استخوان سایر عضوهای بدن مانند؛ کمر، زانو و غیره استفاده میشود. از آن جایی که تیتانیوم رسانایی حرارتی پایینی دارد بنابراین امکان ایجاد درد و ناراحتی در زمان تغییرات دمای محیط کم است. به طور کلی، ایمپلنتهایی از جنس تیتانیوم در بیش از 95 درصد مواقع موفق عمل میکنند و علاوه بر کاربرد درمانی، زیبایی دندانهای فرد را نیز افزایش میدهند.
حساسیتهای ناشی از ایمپلنت فلزی
در برخی موارد امکان دارد در اثر استفاده از ایمپلنت فلزی عفونتهایی ایجاد شود که اغلب میتوان با استفاده از آنتی بیوتیک جلوی پیشروی این عفونتها را گرفت. از دیگر حساسیتهای ناشی از ایمپلنتهای فلزی میتوان به آلرژی، درد، افسردگی، نکروز، اگزما و التهابات شدید اشاره کرد. اکثر این واکنشها به دنبال ایجاد اختلال در سیستم ایمنی فرد بروز میکند و چگونگی بروز و میزان پیشرفت آن در افراد مختلف متفاوت است که برای حل این مشکل یک سری جایگزین به جای تیتانیوم استفاده میشود. یکی از این مواد جایگزین، پلی اترترکتون است. بنابراین در صورتی که در بیماری در اثر استفاده از ایمپلنت فلزی حساسیتهایی بروز دهد از چنین جایگزین استفاده میشود، هر چند در بسیاری از موارد چنین ایمپلنتهایی تا پایان طول عمر، برای فرد باقی خواهند ماند.
نکاتی در مورد هزینه های مربوط به کاشت دندان
در ایمپلنت فلزی هزینه استفاده از پایه فلزی از جنس تیتانیوم به نسبت سایر فلزات بیشتر است چرا که تیتانیوم قیمت بالاتری دارد. نوع بیمه و شرکتی که این بیمه را ارائه میدهد و انتخاب مرکز درمانی که خدمات ایمپلنت در آن انجام میشود نیز در میزان هزینه های کاشت دندان مهم هستند.
همین طور تعداد پایه مورد نیاز جهت کاشت دندان و به طور کل تعداد دندانها نیز حائز اهمیت هستند. از دیگر موارد موثر میتوان به مهارت پزشک مربوطه، مواد استفاده شده در جراحی، وضعیت جسمانی بیمار، انتخاب روش جراحی که میتواند سنتی یا دیجیتالی باشد و استخوان فک از لحاظ تراکم اشاره کرد.
جمعبندی
بنابراین بر طبق آن چه گفته شد، ایمپلنت یا کاشت دندان برای افرادی که به دلایل مختلف دندان خود را از دست داده اند استفاده میشود و انواع مختلفی دارد. یکی از انواع ایمپلنتها، ایمپلنت فلزی است که با توجه به واکنش بیمار به ایمپلنت و کارایی آن، نوع خاصی از ایمپلنت به بیمار توصیه میشود.